Gå til hovedindhold

Den Cirkulære Tekstil Challenge

GENTÆNK VORES TEKSTIL

Kan din forretningsidé redde over 750 tons tekstiler fra forbrænding? Eller har du en idé til hvordan vi forlænger livet af 1 tons hagesmække? Så kan vores tekstiler måske blive din cirkulære forretning!

Tekstiler har en værdi, også selvom de har huller, pletter eller lugter, og som det ser ud nu brænder vi alt for mange tekstiler. Derfor ønsker Københavns Kommune og Region Hovedstaden at langt flere tekstiler i fremtiden genbruges og/eller genanvendes. Vi er i gang med at tegne vejen til et cirkulært samfund og nu giver vi dig en unik mulighed for at sætte dit aftryk.

Præmie
2 x 25.000.-
Idéer
24
Kategori
Koncept
Kickoff

Den Cirkulære Tekstil Challenge lanceres

Indsend din idé

Deltag i konkurrencen ved at sende din bæredygtige forretningsidé ind via knappen ovenfor.

Deadline

Vi skal have modtaget din idé senest den 04. oktober, 2019, kl. 12:00.

Udvælgelse af de fem bedste ideer

Partnerne bag Den Cirkulære Tekstilchallenge udvælger de fem bedste ideer, som skal pitche den 28. oktober, 2019.

Finalisterne offentliggøres

Der er udvalgt fem finalister, der går videre i konkurrencen om 2 x 25.000,- Finalen foregår den 28. oktober, 2019. De fem finalister er: Hviid Hviid, RETEX, Re[Thing], Trævl og WAIR. Tillykke til alle finalisterne og til alle andre tak for jeres gode ideer og opbakning. Vi glæder os til det videre arbejde.

Pitch og kåring af vindere

Den 28. oktober pitches de fem bedste idéer foran publikum og en faglig jury

Gate 21
Erhvervsstyrelsen logo
Københavns Kommune
Region Hovedstaden

Finalisterne

DAGENS VINDERE blev Hviid Hviid og WAIR - stort tillykke!

De fem finalister, som gik videre til pitchevent d. 28. oktober 2019:

Hviid Hviid består i at sende kasserede og farvesorterede tekstiler til et EU-land hvor de bliver findelt (mekanisk). Herfra bliver de spundet på ny, med en blanding af rester/afklip fra andre tekstilproduktioner og nye, genanvendte polyester fiber. Fra 2021 vil der kun blive arbejdet med genanvendte fiber. Ved at arbejde med en homogen kvalitet, kan der opnås en mere ensartet forarbejdning i vaske-/ tørreprocessen ved at spare vand, kemi og undgå overtørring. På den måde bliver tekstilerne mere skånsomt behandlet og får derfor en længere levetid. Ved at genbruge de kvaliteter der bruges og kasseres mest af i Region H og Københavns Kommune, bomuld og polyester, op til flere gange, kan tekstil forbrændingen undgås. Der tilbydes et cirkulært pantsystem. Hviid Hviid har indgået et samarbejde med et konsortium, og kan bruge deres viden og ressourcer.

RETEX er et koncept der giver Kommunen og Regionen en løsning, der kan etableres og håndtere tekstilerne umiddelbart. RETEKS Levetid har til formål at sikre, at viden cirkuleres mellem alle relevante aktører. Der skabes en systematisk vidensopsamling, som er nødvendig for at forbedre brugs- og levetiden for produkterne. RETEKS Tekstiler er den fysiske håndtering af produkterne, hvor tekstilerne kommer ud af affaldsstrømmen og håndteres systematisk. Her etableres en enhed, der fysisk håndterer tekstiler, som ellers ville blive kasseret, og sikrer at de finder genanvendelse efter reparation, remake, optrævling eller fiber resyntese. Konceptet er baseret på feltstudier af det eksisterende tekstil system i Københavns Kommune og Region H.

Re[Thing] åbner op for et alternativ til forbrændingen. Gennem brug af kendt teknologi til genanvendelse af plast og tekstiler, vil de genanvende tekstilerne som råmateriale til filt produkter. Processerne bruges allerede i dag til at genanvende f.eks. plastflasker, tekstiler, fiskenet og lignende. Princippet bag er, at tekstilresterne fra hospitalet, makuleres og laves om til en slags tekstilgranulat, -masse eller tråde, som efterfølgende kan anvendes til forskellige formål. De præsenterer et koncept for akustikløsninger til kontormiljøer og hjem. De kan behandle tekstilresterne på forskellig vis, hvilket kan give os enten hårde/ stive filtprodukter ELLER mere luftige og bløde tekstilplade.

Trævl bidrager til en cirkulær økonomi ved at skabe produkter ud af materialer, der ellers ville blive brændt eller brugt som isoleringsmateriale. De mange stykker tekstil brugt i institutioner i Københavns Kommune og Region Hovedstaden, der ikke kan repareres eller på anden måde genbruges, kan få et ekstra liv på måske 10-30 år. Den verden kan vi være med til at realisere med vores meget simple koncept TRÆVL. Slår to fluer med et smæk. Genanvender ressourcer som er blandt de lavest i genanvendelseshierarkiet. Producerer emner som man normalt ville producere af virgin fibre. Produkter kunne være Computersleeves, smykkeæsker, brilleetuier, tasker, bakker …

WAIR upcycler de tekstiler som ikke kan blive genbrugt og forvandle det til sko, såsom sneakers og sandaler.
 Ved at lave sko bruges selv de små tekstil rester fra fabrikker og brugt tøj, som ikke kan sælges (såsom arbejdstøj eller jeans med huller i).  WAIR ser upcycling som en virkelig god mulighed for at involvere kunden i design- og produktionsprocessen, for at udnytte muligheden for at skabe unikke sko og samtidig reducere produktionsomkostninger. Samtidig er det også en god mulighed for social produktion, hvor f.eks. flygtninge kan sy nogle af de lidt mere simple produkter såsom sandaler. WAIR har testet med arbejdstøj, som passer perfekt til at lave sko, da det er et holdbart og stærkt materiale. 

Tillykke til alle finalisterne og tak til alle deltagere.

Vi glæder os til det videre arbejde!

Brief

Kan du gentænke tekstil i en cirkulær rejse?

Vi har brug for dine ideer og løsningsforslag, som kan lukke vores tekstil loops og redde over 750 tons tekstiler fra forbrænding. Din gode ide eller løsning kan tage mange former, og vi er både på udkig efter nye produkter, forretningskoncepter og cirkulære systemer eller noget helt fjerde.    

Vi giver dig muligheden for at sætte dit præg på Københavns Kommune og Region Hovedstadens cirkulære rejse. Som deltager er du med i konkurrencen om en pengepræmie på kr. 50.000 fordelt på to spor. Du får samtidig mulighed for at pitche din idé for centrale beslutningstagere og eksperter, som kan gøre din idé til virkelighed eller tage din forretningsmodel til nye højder.

To spor

Den Cirkulære Tekstil Challenge består af to spor og du kan indsende løsningsforslag til ét af sporene eller begge to.

 

 1. Giv tekstilerne et længere liv

Vores tekstiler skal leve længere! Det er godt for både bundlinje, miljø og borgere. I dette spor leder vi efter koncepter, forretningsmodeller og idéer til, hvordan vores tekstiler kan leve længst muligt. Den gode ide kan både være i forhold til design af cirkulære tekstiler eller nye måder at tænke brug og vedligeholdelse på.

 

 1. Red tekstilaffaldet fra forbrændingen

Når tekstilerne ikke længere kan bruges eller genbruges, så kan de genanvendes – men hvordan og til hvad? I dette spor leder vi efter en ide til et nyt cirkulært produkt eller en forretningsmodel, som bruger genanvendte tekstiler.
 

Data til rådighed

Som offentlige institutioner køber vi et stort antal tekstiler til hospitaler, børnehaver hjemmehjælpere med mere. Du får derfor en unik chance for at arbejde med flere tons af den samme tekstil. Andre fordele er, mulighed for at styre rammer for brugsfasen for udvalgte tekstiler, f.eks. igennem håndhævning af brugs- og vaskeanvisninger udleveret til personale.  

Vi ønsker os dit løsningsforslag som er baseret på vores tekstilaffald.

Fakta om tekstil

I Københavns kommune og Region Hovedstaden indkøber og kasserer vi årligt over 750 tons tekstiler som bruges på tværs af afdelinger, forvaltninger og på hospitaler. Tekstilerne tæller mange produktkategorier, hvor størstedelen udgøres af arbejdsbeklædning og sengetøj. Følgende er et overslag over tekstilforbruget:

Københavns Kommune:

 • 14 tons t-shirts
 • 23 tons bukser
 • 7 tons jakker og overtræksbukser
 • 12 tons trøjer og skjorter
 • 2 tons handsker og regntøj,
 • 3,5 tons kitler
 • 3 tons sengetæpper
 • 6 tons håndklæder og hagesmække

Farverne er oftest hvid, grå, blå og kaki-grøn. Fibersammensætningen varierer, men er oftest et miks af bomuld og polyester, men der bruges også uld og akryl. Vi stiller altid krav til leverandører om at benytte Økotex 100 standard så vidt muligt.

Region Hovedstaden:

 • 20 tons t-shirts
 • 50 tons bukser
 • 5 tons jakker og overdele
 • 35 tons kitler
 • 45 tons patientbeklædning
 • 10 tons håndklæder
 • 35 tons blandet sengetøj

Farverne er oftest hvid, blå, grøn eller multifarvede. Fibersammensætningen varierer, men er oftest et miks af bomuld og polyester. Logo kan være påtrykt eller indvævet, og er som udgangspunkt i regionens hospitalsblå farve (lyseblå). Nogle kasserede produkter har store pletter/misfarvninger, men er vasket rene. Det er begrænset hvor mange af vores brugte tekstiler vi kan donere, da de brugte tekstiler ofte er så slidt at ingen vil have dem til genbrug

Region Hovedstaden, engangstekstiler:

Region Hovedstaden indkøber/kasserer desuden et stor mængde engangstekstiler primært fra operationsafdelinger. Engangstekstiler håndteres pt. som restaffald eller (i mindre grad) klinisk risikoaffald.

 • 9 tons engangsbukser
 • 20 tons engangshuer
 • 15 tons engangsjakker eller overdel
 • 450 tons engangskitler eller dragter
 • 16 ton engangsmasker og andet

Farverne er oftest hvid og blå/grøn, og er lavet af polypropylen eller en blanding af viscose og polyester og i nogle tilfælde med en polyethylen film. Produkter kan indeholde elastik/strækbånd, kobbertråd og lign. Produkterne kan være urene og/eller kontaminerede som følge af brug, hvilket en løsning skal tage højde for uren/kontamineret status. Alternativt skal det skal fremgå, om det kun er rene/ ikke-kontaminerede produkter, der kan leveres en løsning for.

 

Guidelines

Sådan gør du:


Skridt nr. 1

For at deltage i Den Cirkulære Tekstil Challenge skal du uploade din idé eller løsning her på challenges.dk inden fredag den 4. oktober 2019. Start med at oprette en profil her.

 

Skridt nr. 2

Formuler dit løsningsforslag, og husk at angive om det er til spor 1, spor 2 eller begge spor. Du kan indsende løsninger alene eller som en gruppe. Både produkter såvel som teknologier og koncepter tæller som løsningsforslag.

Din besvarelse for indsendelse for både spor 1 og 2 skal indeholde punkterne:

 

 1. Skriv en kort beskrivelse af din ide samt dig og dit team
 2. Reflekter og beskriv, hvordan din idé eller løsning bidrager til en cirkulær omstilling
 3. Reflekter og beskriv, hvor moden den forretningsmæssige ide bag løsningen er. Hvad er muligheden for en skalering af løsningen? Hvor omkostningseffektiv er løsningen for Københavns Kommune og Region Hovedstaden som indkøbere?
 4. Reflekter og beskriv hvilken teknologisk udvikling er nødvendig før løsningen kan implementeres og hvad er barriererne herfor? Hvordan kan løsningen realiseres? 
 5. Beskriv kort hvad pengepræmien skal bruges til hvis du/I vinder.


Din besvarelse må maksimalt udgøre fem normalsider. Du må meget gerne tilføje en PowerPoint præsentation (maksimalt fem slides), som kan illustrere dit løsningsforslag.
 

OBS. Alle ideer og løsninger der uploades til challenges.dk kan tilgås af alle.

Skridt nr. 3

De bedste idéer og løsninger inviteres til at pitche live foran en jury til kåringseventet, der afholdes 28. oktober 2019 på Københavns Rådhus.
 

Juryen bliver offentliggjort her på siden.

Hvis du har nogle spørgsmål, er du velkommen til at kontakte: challenges@erst.dk  

Baggrund

Roadmap til cirkulære tekstiler er en del af Partnerskab for Cirkulære Kommuner (PARCK), som er støttet af Region Hovedstaden samt InnoBroker, som er støttet af Cosme. I projektet har Københavns Kommune og Region Hovedstaden fokus på at opbygge et videns grundlag til at kunne transformere de offentlige tekstilindkøb til at bidrage til den cirkulære økonomi. Dette sker med assistance fra Albertslund Kommune, CBS, Concito og Gate 21. Denne Challenge er et samarbejde med Erhvervsstyrelsen, som stiller challenges.dk til rådighed samt er ansvarlige for opbygning og afvikling af Challenge.

> Læs mere om Partnerskab for Cirkulære Kommuner - Gate 21

> Læs mere om InnoBroker 

 

Kommentarer

Idé-besvarelser for denne challenge (24)

Projektforslag til Den Cirkulære Tekstil Challenge

Randi Emilie Dahlen

 1. Skriv en kort beskrivelse af din ide samt dig og dit team

Min idé går ud på at ændre vaskerutinerne ved institutionerne qua workshops, informationsmateriale samt nudging for at reducere antallet af tøjvask. Dette vil forlænge tekstilernes levetid samt spare vand og energi. Det vil også forlænge vaskemaskinernes levetid og reducere udslip af mikroplast og vaskemidler.

Vi laver tøj, som er fremstillet udelukkende af genbrugstøj. Dermed sparer vi flere tusindevis af liter vand, CO2 og kemikalier, herunder farvestoffer og sprøjtegifter.

Dantextil kan aftage og sørge for at stort set alle tekstiler får et nyt liv.

præsenterer i vores oplæg et koncept for akustikløsninger
til kontormiljøer og hjem. I moderne byggerier er
der ofte mange hårde materialer, hvilket kan give udfordringer
med rumklang og andre lydgener. Det problem
adresserer vi med akustikløsning.

Projekt Re-basket vil bruge kommunens tekstilaffaldet til at skabe sorteringskurve til kildesortering i skoleklasser. Re-basket kunne bruges til kildesortering af materialer som plastik og pap, papir.

Tekstilerne kommer til at indgå i et lukket loop, der genanvender viskosen og sender dem tilbage i samme kvalitet.

Tekstilerne skal have et nyt liv som computer sleeves, brilleetuier, tasker og hjemmesko. De mange tekstiler vil blive shreddet om til fibre, sat på en membran og syet om til nye produkter.

Projektet går ud på at benytte dele af de mange tons tøj der hvert år bliver kasseret af region hovedstaden og Københavns kommune. 
Ideen går ud på at benytte tekstilerne som de er, for også at kunne skåne miljøet mest muligt. Derfor har vi udviklet en lille ide, der kan forvandle nogle at de mange plastikposer, der hvert år benyttes af supermarkeder og detailkæder, til miljøvenlige bærepose fremstillet af de mange ton tekstile materialer, som hvert år kasseres. En "simpel" ide om genbrug. 

Tekstilbanken, det cirkulærer showroom ----- er en hands on og social ansvarlig løsning på et konkret problem der vedrøre os alle. Tekstilbanken skaber nye muligheder for kasseret tekstiler og for mennesker der fortjener en chance til.

Vores idé omhandler både spor et og spor to.

På nuværende tidspunkt står vi både overfor problematikker forbundet med udliciteringen af tekstilproduktionen samt muligheden for at genanvende tekstilfibre, grundet kompositmaterialer. Der er desuden en række miljøproblematikker forbundet med størstedelen af de materialer vi bruger til tekstiler i dag; inklusive polyester og bomuld.

En igangværende, cirkulær model, der opsamler de mange tons kasserede tekstiler der hvert år sendes til forbrænding.
Tekstilerne genanvendes til nye, bæredygtige tekstiler med lang levetid. Et pantsystem skal motivere til at holde modellen i gang.

RETEKS er et koncept for etablering af en cirkulær håndtering af tekstiler og indeholder to gensidigt koblede dele:
1) RETEKS Levetid som indsamler, organiserer og deler viden,
2) RETEKS Tekstiler som fysisk indsamler og oparbejder tekstiler.

Rebirthing Textiles er en fælles drøm om, at tekstiler får den levetid de fortjener og at vi i fællesskab kan give udtjente tekstiler nyt liv og en ny chance for at skabe skønhed og funktionalitet.

reusing textiles for sewing and distributing artist aprons for a number of public institutions carrying manual creative workshops / activities

Vi genanvender hospitalernes kasserede tekstiler ved at væve det til et nyt materiale.

Vores forretningsidé er at redde brugte tekstiler og tekstil rester fra fabrikker, ved at omdanne det til upcyclede sko.

Gamle uniformer får nyt liv og det kommer børn med Cystisk Fibrose til gode.
Servicecentret har i samarbejde med linned-leverandøren Berendsen og ITMV udviklet en bæredygtig stofpose, syet af kasserede kitler.

ReD er ideen bag en tekstil virksomhed som udvikler aflagte tekstiler til nye, dermed giver den en længere levetid. ReD er mere end blot genbrugte tekstiler, det er et koncept der viser at virksomheder har fokus på bæredygtighed.

Sælg tekstilerne til firmaer, der kan genanvend tekstilerne fx ved at producere isolering eller nye tekstiler af dem.  De nye tekstiler kan bruges til produkter som bamser til børn på børnehospitaler!

For at opnå et velfunderet bud på, hvordan tekstilernes levetid på bedste vis kan forlænges, foreslår vi, at der anvendes en design-proces til en mere dybdegående undersøgelse af problemet. Ved at have en bedre forståelse for problemet sikres det at en funden løsning er relevant.

Lad stoffet indgå i et tekstil-til-tekstil kredsløb, hvor fibrene genanvendes til produktion af nye tekstiler

Lad stoffet indgå i et tekstil-til-tekstil kredsløb, hvor fibrene genanvendes til produktion af nye tekstiler

A TV Show Proposal to address textile waste in the municipality of Copenhagen