Gå til hovedindhold

Den Cirkulære Tekstil Challenge

GENTÆNK VORES TEKSTIL

Kan din forretningsidé redde over 750 tons tekstiler fra forbrænding? Eller har du en idé til hvordan vi forlænger livet af 1 tons hagesmække? Så kan vores tekstiler måske blive din cirkulære forretning!

Tekstiler har en værdi, også selvom de har huller, pletter eller lugter, og som det ser ud nu brænder vi alt for mange tekstiler. Derfor ønsker Københavns Kommune og Region Hovedstaden at langt flere tekstiler i fremtiden genbruges og/eller genanvendes. Vi er i gang med at tegne vejen til et cirkulært samfund og nu giver vi dig en unik mulighed for at sætte dit aftryk.

Præmie
2 x 25.000.-
Idéer
24
Kategori
Koncept
Kickoff

Den Cirkulære Tekstil Challenge lanceres

Indsend din idé

Deltag i konkurrencen ved at sende din bæredygtige forretningsidé ind via knappen ovenfor.

Deadline

Vi skal have modtaget din idé senest den 04. oktober, 2019, kl. 12:00.

Udvælgelse af de fem bedste ideer

Partnerne bag Den Cirkulære Tekstilchallenge udvælger de fem bedste ideer, som skal pitche den 28. oktober, 2019.

Finalisterne offentliggøres

Der er udvalgt fem finalister, der går videre i konkurrencen om 2 x 25.000,- Finalen foregår den 28. oktober, 2019. De fem finalister er: Hviid Hviid, RETEX, Re[Thing], Trævl og WAIR. Tillykke til alle finalisterne og til alle andre tak for jeres gode ideer og opbakning. Vi glæder os til det videre arbejde.

Pitch og kåring af vindere

Den 28. oktober pitches de fem bedste idéer foran publikum og en faglig jury

Gate 21
image
Københavns Kommune
Region Hovedstaden

Kommentarer

Idé-besvarelser for denne challenge (24)
En igangværende, cirkulær model, der opsamler de mange tons kasserede tekstiler der hvert år sendes til forbrænding. Tekstilerne genanvendes til nye, bæredygtige tekstiler med lang levetid. Et pantsystem skal motivere til at holde modellen i gang.
Vores forretningsidé er at redde brugte tekstiler og tekstil rester fra fabrikker, ved at omdanne det til upcyclede sko.
Projektforslag til Den Cirkulære Tekstil Challenge Randi Emilie Dahlen Skriv en kort beskrivelse af din ide samt dig og dit team Min idé går ud på at ændre vaskerutinerne ved institutionerne qua workshops, informationsmateriale samt nudging for at reducere antallet af tøjvask. Dette vil forlænge tekstilernes levetid samt spare vand og energi. Det vil også forlænge vaskemaskinernes levetid og reducere udslip af mikroplast og vaskemidler.
Vi laver tøj, som er fremstillet udelukkende af genbrugstøj. Dermed sparer vi flere tusindevis af liter vand, CO2 og kemikalier, herunder farvestoffer og sprøjtegifter.
Dantextil kan aftage og sørge for at stort set alle tekstiler får et nyt liv.
præsenterer i vores oplæg et koncept for akustikløsninger til kontormiljøer og hjem. I moderne byggerier er der ofte mange hårde materialer, hvilket kan give udfordringer med rumklang og andre lydgener. Det problem adresserer vi med akustikløsning.
Projekt Re-basket vil bruge kommunens tekstilaffaldet til at skabe sorteringskurve til kildesortering i skoleklasser. Re-basket kunne bruges til kildesortering af materialer som plastik og pap, papir.
Tekstilerne kommer til at indgå i et lukket loop, der genanvender viskosen og sender dem tilbage i samme kvalitet.
Tekstilerne skal have et nyt liv som computer sleeves, brilleetuier, tasker og hjemmesko. De mange tekstiler vil blive shreddet om til fibre, sat på en membran og syet om til nye produkter.
Projektet går ud på at benytte dele af de mange tons tøj der hvert år bliver kasseret af region hovedstaden og Københavns kommune.  Ideen går ud på at benytte tekstilerne som de er, for også at kunne skåne miljøet mest muligt. Derfor har vi udviklet en lille ide, der kan forvandle nogle at de mange plastikposer, der hvert år benyttes af supermarkeder og detailkæder, til miljøvenlige bærepose fremstillet af de mange ton tekstile materialer, som hvert år kasseres. En "simpel" ide om genbrug. 
Tekstilbanken, det cirkulærer showroom ----- er en hands on og social ansvarlig løsning på et konkret problem der vedrøre os alle. Tekstilbanken skaber nye muligheder for kasseret tekstiler og for mennesker der fortjener en chance til.
Vores idé omhandler både spor et og spor to. På nuværende tidspunkt står vi både overfor problematikker forbundet med udliciteringen af tekstilproduktionen samt muligheden for at genanvende tekstilfibre, grundet kompositmaterialer. Der er desuden en række miljøproblematikker forbundet med størstedelen af de materialer vi bruger til tekstiler i dag; inklusive polyester og bomuld.
RETEKS er et koncept for etablering af en cirkulær håndtering af tekstiler og indeholder to gensidigt koblede dele: 1) RETEKS Levetid som indsamler, organiserer og deler viden, 2) RETEKS Tekstiler som fysisk indsamler og oparbejder tekstiler.
Rebirthing Textiles er en fælles drøm om, at tekstiler får den levetid de fortjener og at vi i fællesskab kan give udtjente tekstiler nyt liv og en ny chance for at skabe skønhed og funktionalitet.
reusing textiles for sewing and distributing artist aprons for a number of public institutions carrying manual creative workshops / activities
Vi genanvender hospitalernes kasserede tekstiler ved at væve det til et nyt materiale.
Gamle uniformer får nyt liv og det kommer børn med Cystisk Fibrose til gode. Servicecentret har i samarbejde med linned-leverandøren Berendsen og ITMV udviklet en bæredygtig stofpose, syet af kasserede kitler.
ReD er ideen bag en tekstil virksomhed som udvikler aflagte tekstiler til nye, dermed giver den en længere levetid. ReD er mere end blot genbrugte tekstiler, det er et koncept der viser at virksomheder har fokus på bæredygtighed.
Sælg tekstilerne til firmaer, der kan genanvend tekstilerne fx ved at producere isolering eller nye tekstiler af dem.  De nye tekstiler kan bruges til produkter som bamser til børn på børnehospitaler!
For at opnå et velfunderet bud på, hvordan tekstilernes levetid på bedste vis kan forlænges, foreslår vi, at der anvendes en design-proces til en mere dybdegående undersøgelse af problemet. Ved at have en bedre forståelse for problemet sikres det at en funden løsning er relevant.
Lad stoffet indgå i et tekstil-til-tekstil kredsløb, hvor fibrene genanvendes til produktion af nye tekstiler
Lad stoffet indgå i et tekstil-til-tekstil kredsløb, hvor fibrene genanvendes til produktion af nye tekstiler
A TV Show Proposal to address textile waste in the municipality of Copenhagen