
Den digitale bymidte - Næstved anno 2030
Vi ønsker idéer til, hvordan en sammenhængende bymidte i Næstved kan tage sig ud, og hvordan der kan skabes samspil mellem erhvervsliv, det offentlige og private borgere. Det er relevant, at idéerne indeholder koncepter, der kan inspirere andre byer.
De danske bymidter med handelsgader og byliv er i forandring. Nethandel og centralisering af butikker i større centre udfordrer detailbranchen, og flere byer oplever butiksdød med tomme lokaler og manglende handel. Dette smitter af på byens liv og puls og efterlader mange byrum tomme uden for dagstimerne.
Med denne Challenge ønsker vi at udnytte digitaliseringen til at skabe byudvikling. Vi ønsker idéer til, hvordan byens rum og bymidte kan gøres attraktiv og give plads til fællesskaber og partnerskaber på tværs af sektorer. Dette skal blandt andet sikres ved at benytte digitale elementer i udviklingen af bymidten. Vi vil undersøge, hvordan digitalisering og involvering af byens borgere og erhvervsliv kan understøtte og skabe et stærkt bysamfund i fremtiden.
Challengen lanceres den 16. november 2020
Indsend din idé inden den 6. december 2020.
Idéerne bedømmes og udvælges.
Vinderen annonceres personligt og offentliggøres også på vores sociale medier.

Challengeformål
"Den digitale bymidte – Næstved anno 2030" er en challenge, der har til formål at belyse relevante problemstillinger forbundet med at revitalisere byen og dens bymidte. Revitalisering handler om at genskabe byens liv og forny dens energi. Challengen skal synliggøre bymidtens muligheder og potentialer over for andre byer og kommuner, som har fokus dette.
Byudvikling bør være en demokratisk og samskabende proces, og et formål med challengen er ligeledes at aktivere byens borgere i byudviklingen. Byens brugere skal kunne byde ind med idéer til, hvordan vi bedst skaber en bymidte, som alle har gavn af.
Kort sagt er formålet at sikre, at Næstved bymidte er relevant for byens borgere og brugere i fremtiden, og ønsker vi idéforslag til, hvordan vi sikrer dette.
Deltagerkrav
Vi ønsker med challengen at få visionære og konceptuelle idéer til, hvordan Næstved bymidte skal se ud i 2030. Idéerne kan være overordnede såvel som specifikke tiltag, der er med til at skabe en bedre bymidte. Som deltager i denne challenge er det vigtigt at holde sig for øje, at vi ønsker nye idéer, som ikke tidligere er set.
Samtidig skal det være idéer, der tager højde for byens karakteristika og historie. Derudover er det vigtigt, at idéerne inddrager et eller flere af FN's verdensmål.
For at kunne deltage i challengen er der følgende specifikke krav:
- Idéforslagene må maksimalt fylde fem normalsider (2400 anslag pr. side). Benyt gerne visuelle fremstillinger, illustrationer og modeller.
- Der må gerne udarbejdes prototyper i form af hjemmesider, apps eller andre digitale løsninger. Disse vedhæftes som link i afleveringen.
- Idéen skal benytte et eller flere digitale elementer men må gerne kombineres med andre fagligheder.
- Der skal redegøres for, hvilke(n) målgruppe(r) idéen fokuserer på, og hvorfor disse er relevante.
- Der skal ligeledes redegøres for, hvilken værdi idéen skaber og for hvem.
- Challengen kan løses alene og i grupper à maksimalt seks personer pr. indsendt forslag.
Hvis du/I har spørgsmål til challengen, kan Rasmus Petrussen kontaktes på mail: [email protected].

Challengeproces
Der er planlagt en flerdages workshop med studerende fra Zealand, som skal deltage i challengen (et hackathon). Derudover vil Næstved Bibliotek i uge 47 afholde talks og events, der sætter fokus på netop Næstved Bymidtes fremtid.
Der udvælges én vinder blandt alle forslagene. Vinderne tilbydes kurset ”Iværksætteri i praksis”, således at idéen har mulighed for at kunne virkeliggøres.
Grundet Covid-19 holder vi ikke et afsluttende event.
Jury
Juryen til denne challenge består af:
- Mikkel Steenberg, Akademichef ved Zealand Næstved
- Thore Rytter Klitgaard, Chefkonsulent ved Næstved Kommune
- Mikkel Elgaard, Projektleder ved Ressource City
- Patrick Rasmussen, Projektleder ved Næstved Cityforening
- Pinaki Thorlin, Kulturformidler ved Næstved Bibliotek
- Dorthe Eggertsen, Selvstændig ved Real Produktion
Vurderingskriterier
Vi vurderer idéerne ud fra:
- Idéernes skalerbarhed og muligheden for at benytte og implementere dem andre steder.
- I hvor høj grad idéen skaber samspil og lokal forankring i området mellem brugerne af Næstved bymidte samt bygger bro mellem mennesker og på tværs af siloer.
- Idéhøjde og nytænkning - om det er noget, der ikke er set før.
- Kobling til et eller flere af verdensmålene. Information om verdensmålene kan findes inde på https://un.dk/da/om-fn/verdensmaalene
Der lægges mindre vægt på implementering af idéen, da vi ønsker et mere konceptuelt bud på udfordringen. Vi anbefaler derfor, at deltagere i denne challenge fokuserer mindre på gennemarbejdede forslag og vægter idéhøjde og nytænkning højere. Vi opfordrer alle borgere og interessenter til at deltage i challengen, da vi ønsker så mange inputs som muligt.
