
Grøn sport – form fremtidens events
Hvorfor en challenge om grønne og bæredygtige events?
I idrætten afholder vi hvert år rigtig mange store og små events, og vi er hele tiden på jagt efter bæredygtige løsninger, som kan mindske CO2-aftrykket ved afholdelse af events. Og vi tror på, at vi kan opnå mere sammen! Derfor efterspørger vi nu løsninger, der kan hjælpe os med at udvikle mere grønne events – uden at vi går på kompromis med de fantastiske og bevægende øjeblikke!
I DIF Innovation Lab har vi sat os for at udbrede kendskabet til nogle af alle de mange grønne løsninger, som allerede findes. Samtidig vil vi hjælpe med at udvikle de nye løsninger, der skal forme fremtidens grønne idrætsevents. Vi håber, at I vil være med på rejsen!
Vi efterspørger løsninger indenfor transport, udsmykning, forplejning, energi og sideevents. Nedenfor kan du læse mere om udfordringerne og hvilke løsninger, vi er på jagt efter. Vi samler de bedste løsninger på en hjemmeside for eventarrangører og udnævner derudover en vinder, der får en præmie på 25.000 kr. og mulighed for at teste løsningen i idrættens verden!
Vi håber meget I har lyst til at være med, så vi sammen kan skabe grønnere events!
Challenge lanceres d. 28. april 2021
Indsend din idé inden den 9. juni 2021.
Ideerne bedømmes
Der udpeges en vinder.




Transport - vi søger løsninger til..
Har du løsningen, der kan nedbringe vores CO2-aftryk ved transport til og fra events?
Store events kræver transport af deltagere til og fra eventet. Længerevarende events kræver endda transport af atleter, frivillige og tilskuere under eventet mellem hoteller og venues. Til et event som DM-ugen skal der eksempelvis transporteres ca. 5.000 atleter og trænere fra 25 specialforbund fra deres hjemby til Aalborg i Nordjylland. Herudover vil et stort antal tilskuere fra hele Danmark rejsen til Aalborg for at overvære mesterskaberne.
Vi ønsker at retænke transport før, under og efter eventet. Kan man f.eks. understøtte samkørsel og nytænke tilskueroplevelserne samtidig? Kan vi skabe stærkere incitamenter til at bruge offentlig transport eller transportere deltagere på helt andre måder under eventet?
Vi leder efter eksempelvis efter løsninger, der kan:
- Understøtte samkørsel blandt deltagere og tilskuere
- Give flere deltagere incitamenter til at benytte kollektiv transport til og fra events
- Få flere deltagere til at benytte aktiv og kollektiv transport under events
Udsmykning - vi søger løsninger til..
Har du løsningen, der kan nedbringe vores CO2-aftryk ved venuedressing?
En fast del af et event er brugen af venuedressing. Der bliver produceret reklamer, informationsskilte, start/mål-portaler foruden en masse andre elementer, som skal bidrage til at skabe stemning omkring arrangementer. Med fokus på bæredygtighed er det nødvendigt at nytænke brugen af venuedressing og skabe mere grønne events. Det skal dog ske uden at gå på kompromis med oplevelsen for tilskuere og deltagere. Venuedressing handler både om at skabe stemning, om at sørge for praktisk information til deltagerne og om at skabe et stærkt visuelt udtryk for arrangementet som helhed. Med andre ord, så handler venuedressing om bløde værdier som at skabe stemning og tryghed - og det skal vi bygge videre på.
Vi ønsker at skabe fremtidens events med fokus på både stemning og tryghed blandt deltagere i en mere bæredygtig form. Kan man f.eks. erstatte bannerreklamer med en rute i seværdige omgivelser? Kan vi skabe beklædning til deltagere og officials i mere bæredygtige materialer? Kan grønne træer pynte og præge billedet fremfor bannerreklamer med logoer? Kan vi erstatte skilte med lys til at guide deltagerne rundt i byen?
Samtidig er det vigtigt at overveje det praktiske og tekniske hensyn, som venuedressing løser ved et arrangement, og som ligeledes er af stor betydning. F.eks. væskedepoter, start/mål-portaler, beachflag og informationsskilte. Kan disse produceres i bæredygtigt materiale? Eller kan det også tænkes nyt og alternativt, samtidig med at der tages hensyn til de behov og den opgave det opfylder?
Vi leder efter eksempelvis efter bæredygtige løsninger, der kan:
- guide deltagerne rundt på eventet
- eksponere sponsorer
- klæde byen på og skabe en ekstraordinær eventoplevelse (herunder bæredygtige løsninger til bannere, kopper, goodiebags, beachflag, målportal mv.)
- skabe mere viden på området – herunder beregning af CO2-udledninger, best practices, vidensdeling i netværk på tværs af idrætten og sammenspil med mikro- og makromiljøet (stakeholders)
Energi - vi søger løsninger til..
Har du løsningen, der forsyne vores events med mere grøn strøm?
En del af udfordringen ved at arrangere et bæredygtigt og miljøvenligt idrætsarrangement er strømforbruget til at drive eventet (fx til start og målområderne). Det er centralt for afviklingen af eventet, at der kan sikres en tilstrækkelig og pålidelig forsyning af strøm under hele arrangementet. På de fleste større idrætsevents har diesel-generatorer ofte været primært energiforsyning eller været en sikker back-up for forsyningen i tilfælde af pres på el-nettet.
Med DIF-idrættens intentionen om at rykke sig mod en grønnere profil inden for eventområdet er der et stort behov for at finde løsninger, der sikrer, at vi kan anvende mere ”grøn strøm” på en driftssikker måde, der både sikrer energitilførsel og understøtter de unikke idrætsoplevelser. Hertil at reducere brugen af fossile brændstoffer til nul.
Vi efterspørger eksempelvis løsninger, der
- Bidrager til at at etablere grøn strøm som en del af et eventområde (venue) – enten til et stort sammenhængende område eller til flere små adspredte områder
- Kan beregne af CO2-emissions som en del af strømforbruget
- Der er nemme ”Plug-n-play” at igangsætte for eventarrangører i samspil med samarbejdspartner og kommune
Forplejning - vi søger løsninger til..
Har du løsningen, der kan nedbringe vores CO2-aftryk i forbindelse med forplejning?
Forplejning er et af de områder, der forurener allermest til et event. Rigtig mange fødevarer bliver smidt ud til events, både råvarer og tilberedte måltider. Den største udfordring for eventarrangører er at estimere, hvilke mængder af mad, der er behov for - og hvad publikum ønsker at drikke og spise. Derudover er emballage og service også en stor klimasynder, da det ofte kun anvendes en gang, før det smides ud.
Vi efterspørger eksempelvis:
- Løsninger til at estimere mængder på forhånd og håndtere madbestilling på forhånd
- Kasser til at transportere tilberedt mad i til eventet, der kan genanvendes
- Emballage og service som belaster miljøet mindst muligt
Sideevents - vi søger løsninger til..
Har du løsningen, der kan få flere motionister til bidrage til at holde naturen ren?
Affaldsindsamlinger i naturen bliver heldigvis mere og mere populære, men hvordan kan vi få endnu flere til at hjælpe med at holde naturen ren og samtidig motionere, så man gør to gode ting på samme tid?
Under DM-ugen vil vi gerne sætte fokus på, at man kan hjælpe med at holde naturen ren, mens vi motioner i naturen. For det er skønnest at dyrke idræt i naturen, hvis den ikke flyder med skrald. Ligeledes ønsker DM-Ugen at efterlade værtsbyen renere end da DM-Ugen ankom til værtsbyen.
Mange af de forbund og idrætter, som deltager i DM-Ugen, laver allerede nu tiltag, der er med til at holde naturen ren. Det er disse tiltag, som vi sammen med forbundene ønsker at synliggøre og udbrede til endnu flere danskere under DM-Ugen, sådan at flere får øjne op og får belyst, at det hverken behøver være svært eller besværligt at motionere naturen ren, når man dyrker idræt. Derfor søger vi løsninger, der gør det let at indsamle skrald, mens man motionerer. Det kan for eksempel være at man tager sin havtaske med, når man svømmer åbent vand svømning, lappegrej med når man cykler MTB.
Vi søger løsninger, der gør det let at indsamle skrald, mens man motionerer. Eksempelvis:
- Initiativer til at gøre det sjovere og mere enkelt at motionere naturen ren - og fortsætte når man kommer hjem fra et event..
- Platforme der kan samle danskerne omkring "motioner naturen ren".
- Et opsamlingsprodukt til havs, hvor man nemt og enkelt kan komme affald i (ex. kano/kajak, roning, åbent vand svømning, paddelboard).
- Et redskab man kan montere på sin cykel/MTB som gør, at man let kan have en affaldstang siddende på cyklen sammen med en lille opsamlingsbeholder.

Vurderingskriterier
Vi søger nytænkende løsninger, der kan skabe en stor effekt, og derfor opfordrer vi alle innovatører og virksomheder til at hjælpe med at finde svarene på, hvordan vi skaber fremtidens mere grønne events.
Vurderingskriterier:
- Afhjælper løsningen de udfordringer og problemstillinger, der er beskrevet?
- Fremmer løsningen den grønne og bæredygtige dagsorden?
- Bidrager løsningen til reduktion af CO2 til sportevents?
- Kan løsningen mindske C02 uden at gå på kompromis med de gode tilskueroplevelser?
- Kan løsningen realiseres nu eller indenfor nærmeste fremtid?
- Er løsningen skalerbar og økonomisk mulig at implementere til en bred vifte af events?
Jury
De indsendte løsninger vil blive gennemgået og valgt af en jury, der består af repræsentanter indenfor bæredygtighed, sportevents og kommercielle partnerskaber.
Lars Lundov Direktør, Sport Event DK
Hanne Hjorth Partner og medstifter Naboskab
Charlotte Kirk Elkjær Chefkonsulent, Aarhus Events
Anne Jensen Chef for branding og bæredygtighed, AGF
Didrik Fjeldstad Direktør, Sport One Danmark