Gå til hovedindhold

Bank of Materials

Denne idé er en del af Smart & Close — Circular Data Challenge

bankofmaterials
bankofmaterials
25. november 2019

 

Bank of Materials er verdens grønneste investeringsbank. Vi investerer overskudsmateriale fra produktionsvirksomheder i kreative projekter. 

Det datamæssige grundlag for Bank of Mateirals er todelt.

1) Vi har været i dialog med en række danske og internationale produktionsvirksomheder. Her fandt vi ud af at virksomhederne ikke alene ligger inde med store mængder af overskudsmaterialer, men at de ligeledes er villige til at understøtte at materialerne får et nyt liv gennem brug hos relevante aktører. Det er dog svært for produktionsvirksomhederne at komme i kontakt med de relevante kreative aktører, såvel som at finde frem til den rette donation/investering. 

2) Vi har forespurgt kreative institutioner om deres interesse i overskudsmaterialer, hvor vi fandt at de ikke alene altid er interesserede i at få flere materialer at arbejde med, men ligefrem så overskudsmaterialer som et meget interessant emne, grundet den miljømæssige vinkel, såvel som det kreative benspænd de kasserede materialer indbefatter. Ofte er det svært at få fat i spændende overskudsmaterialer, da de kreative ikke har direkte adgang hertil.

Fra september og frem til december kører vi pilotprojekt i samarbejde med fire produktionsvirksomheder (Dinesen - træ, Kvadrat - tekstiler, Zurface CPH - sten og Sørensen Læder - læder) og arkitektskolen i Århus. Vi har sammen etableret den første Bank of Materials i et område ved navn New Neighbour, hvor overskudsmaterialerne er samlet og de kreative kan komme forbi og indgå i dialog med vores bankdirektør om eventuel materialeinvestering. 

I løbet af de første to måneder har vi oplevet stor interesse med 50+  investeringsansøgninger og har frem til dags dato valgt at investere i 15 kreative projekter, der spænder fra overfladeeksperimenter til møbelløsninger. Investeringen tilbagebetales gennem historier om deres proces og produkt, hvilket snedes tilbage til virksomhederne, såvel som kommer ud til en bredere offentlighed gennem https://www.instagram.com/bankofmaterials/, såvel som lignende medier.

Værdi for de forskellige grupper:

Borgere: Adgang til overskudsmaterialer gennem investeringer fra Bank of Materials. Alle er velkomne til at ansøge og investeringer gives ud fra investeringstese om at projektet til udforske, udfordre og nytænke materialerne i overensstemmelse med bankens bæredygtige intentioner.

Virksomheder: Overskudsmaterialer får nyt liv gennem investeringerne i kreative projekter, der samtidig giver de kreative aktører bedre materialeforståelse og får nye måder at bruge materialerne til at opstå.

Samfund: Det binder økosystemet sammen i lokalområdet/kommunen og forlænger materialernes værdiskabelse og mindsker belastningen på genbrugspladserne/affaldshåndteringen. Kommunens affaldsdata kan være med til at identificere de næste indsatsområder efter pilotstadiet. Understøttelse af kreativitet og innovation.

Kommentarer