Gå til hovedindhold

Fællesskolen

Denne idé er en del af Smart & Close — Circular Data Challenge

Christian Alexander Andersen
Christian Alexander Andersen
12. november 2019

Idéen løser udfordring nummer 3, som handler om udnyttelse af offentlige bygninger. 

 

Vores fælles infrastruktur, såsom skoler og offentlige kontorer står tomme store dele af ugen, specielt om aftenen og i weekender. De har samtidig nogle unikke faciliteter, som borgerne efterspørger. Derfor er fællesskolen et cirkulærøkonomisk projekt, som giver adgang til fagrummene i folkeskoler og offentlige bygninger udenfor åbningstid. 

Der findes i dag intet kommercielt marked for adgang til sløjd-, billedkunst og hjemkundskabslokaler. Men det er en chance for at åbne op, så borgere kan dyrke deres hobby i fællesskaber, i allerede eksisterende bygninger. Samtidig er det også en mulighed for at give adgang til de værktøjer, der kræves for at kunne reparere og genbruge produkter i hjemmet, hvilket giver borgerne mulighed for at deltage mere effektivt i den cirkulærere økonomi. Det sker blandt andet ved at ændre økonomien for at deltage i en cirkulær økonomi, ved fjerne behovet for at investerer i dyrt værktøj, såsom symaskiner og sløjdredskaber.

Løsningen bygger på både eksisterende og ny data. Vi vil bruge eksisterende data, som inkluderer lokationen på folkeskoler og offentlige bygninger. Samtidig findes der allerede data på de enkelte skole, som fortæller om brugen af lokaler(skemaer), men denne data er ikke standardiseret på tværs af institutioner. Vi vil derfor skabe et nyt sæt af data, som inkluderer belægning af lokaler. Vi skaber denne data ved at bruge sensorer og et bookingsystem. 

For at vores løsning skal lykkedes, skal vi samarbejde med de enkelte skoler og kommuner. Vi vil bestræbe os på at starte med et mindre antal skoler, som udbyder lokaler i et begrænset tidsrum, så vi kan opbygge tillid og erfaringer. For at skabe en succesfuldt produkt, er det vigtigt for os at forstå hvilken værdi vi giver til de forskellige nøgleaktører.

Kommuner

Kommunerne for en opnår en højere belægning af deres lokaler og for en chance for at give værdi mere værdi, specielt til den del af befolkningen, som ikke bruger dens faciliteter i forvejen. Samtidig giver de vigtige værktøjer til deres borgere i kampen for et mere ansvarligt forbrug.

Borgere

Borgerne får mulighed for at bruge de faciliteter, som de allerede eksisterer. Samtidig er det en mulighed for at skabe lokale fællesskaber, der sænker barrierene for at deltage i den cirkulærere økonomi ved at gøre brug af fælles ressourcer. 

Virksomheder

Tilbuddet kan også være åbent for virksomheder, hvor det er relevant for både håndarbejdes- og undervisningsvirksomheder. For virksomheder kan det på samme måde som for private, være en mulighed for at starte uden store investeringer. Det kan være, at man vil undervise i, hvordan man drejer reparerer bukser, men ikke har råd til at købe 10 symaskiner. 

 

 

Kommentarer