Gå til hovedindhold

Flacon – cirkulær emballage til sæbe

Denne idé er en del af Smart & Close — Circular Data Challenge

Flacondenmark
23. november 2019

Single-use = unødvendigt materialespild og forurening

Vores masseforbrug af engangsplastik er et stort problem, fordi de bliver brugt i et splitsekund, men har miljømæssige konsekvenser for generationer. Plastik er et materiale, der holder længe og er svært nedbrydeligt med en meget CO2 tung livscyclus. Når vi (mis)bruger plastikemballage i det omfang vi gør i dag, er vi med til at forurene miljøet og forværre klimaforandringerne. Ved at skifte fra single-use til reuse kan vi stoppe den udvikling.

En undersøgelse af Ellen McArthur Foundation viser, at vi ved direkte genbrug og genopfyldning af emballage i personligpleje og rengøringsindustrien kan reducere udledningen af CO2 med 80-85 procent i forhold til single-use emballage (henvisning). Reuse fremfor single-use sparer på energi og ressourcer, kan give bedre og flottere emballage, samt begrænser affald til et absolut minimum.

 

Cirkulære sæbeløsninger – også i kommuner og offentlige institutioner

Flacon arbejder netop nu på at udvikle en komplet cirkulær løsning til reuse af emballage til sæbeprodukter. Vi udvikler produkter, der er designet til at blive genbrugt, og tilbyder en service af at indsamle, vaske, genopfylde og returnere flasker efter brug i et kontinuerligt loop. Vi indgår partnerskaber med danske sæbeproducenter for at kunne levere lokal kvalitetssæbe til alle slags behov.

Flacon har indtil videre fokuseret vores løsning til hoteller, men vi ser også et stort potentiale i sæbe- og desinfektionsdispensere i det offentlige. På alle kontorer, skoler, plejehjem, hospitaler, biblioteker, osv. er der hver dag en kæmpe strøm af mennesker, der bruger håndsæbe og afspritning i de offentlige institutioner. Langt det meste af det foregår fra dispensere med refill poser indvendigt, der når omkring 200 mennesker har været forbi og vasket deres hænder, skal skiftes med en ny. Og så bliver engangsemballagen smidt ud.

Flacon foreslår i stedet at udvikle en cirkulær sæbeløsning også til kommuner og offentlige institutioner. Ved at designe refill poser lavet til reuse, der kan bruges i eksisterende dispensere, og tilbyde en cirkulær service af at vaske og genopfylde dem, kan vi gøre engangsposerne overflødige. Den eneste adfærdsændring, det vil kræve fra rengøringspersonalet, er at gemmer de brugte refill poser fremfor at smide dem ud. Alt andet vil Flacon klare.

 

Data kan optimere logistik + engagere medarbejdere og borgere

Reuse af emballage er i sig selv simpelt nok, det der gør det svært, er at optimere logistik systemet bag for at gøre det så rentabelt og bæredygtigt som muligt. Emballage er stadig set som et lav-værdi produkt, hvor profit margenerne er små, så en bæredygtig forretning kræver et smart system for returtagning af emballagen, vask i store mængder og transport uden spild. Det kan data hjælpe med. Vi kan bruge eksisterende data over den geografiske placering og størrelsen af offentlige institutioner som skoler, biblioteker, sfo’er for at beregne logistisk smarteste placering af vaskelogistik samt pick-up ruter for at minimere spild.

Når den nye løsning er sat i gang, vil vi løbende registrere antal af refills brugt per institution og kommune og deraf beregne co2 og plastic besparelse. Den ny data kan kommunerne bruge til at engagere både medarbejdere og brugere i den grønne omstilling ved løbende at synliggøre den positive effekt.  

Kommentarer