Gå til hovedindhold

Viscose tilbage i systemet

Denne idé er en del af Den Cirkulære Tekstil Challenge

Markus_Hatting
4. oktober 2019

De lukkede systemer for flow af materialer i tekstilindustrien er svære at opnå fordi der er mange materialer blandet sammen og fordi det er svært at kontrollere hvordan produkterne bliver brugt. Hvad der til gengæld begynder at kunne lade sig gøre, er at lade produkter blive til nye materialer, der kan bruges til at skabe nye produkter. Vores idé bygger på netop dette: At lave viskose- og bomuldsaffald om til ny viskose, så det kan bruges til at lave nye produkter uden at skulle opdyrke mere land, bruge store mængder vand eller udlede en masse CO2 og kemikalier.

Tekstilet fra Københavns Kommune og Region Hovedstaden skal sorteres, så der kun kommer produkter med, der indeholder 97-100% viskose eller bomuld. Tekstilet bliver fragtet til en fabrik i Stockholm, der laver det om til ny viskose og sender det ud på markedet. Deres proces er godkendt af de svenske myndigheder og de meget sparsomme mængder vand, de bruger er rene nok til at indgå i det øvrige svenske system efter det har udtjent sit formål i fabrikken. De kemikalier, de bruger, indgår i et closed loop system og bliver derfor ikke udledt. I det færdige materiale kan der heller ikke spores kemikalier fra processen.

Processen nedbryder bomulden og viskosen til cellulose og laver det om til viskose, der kan indgå på lige vilkår med almindelig viskose på markedet. Der er blevet lavet forskellige tests og det har ikke været muligt at registrere en forskel i egenskaberne mellem viskose lavet på denne fabrik og viskose lavet på virgin fibre. Fabrikken er relativt ung, og er stadig i gang med at blive testet for præcis hvilke typer materialer, der kan bruges og hvordan samt skaleringsprøver.

Der vil i fremtiden i Københavns Kommune og i Region Hovedstaden kunne arbejdes mere med at tekstil, der kun skal bruges en enkelt gang, skal produceres i bomuld eller viskose sådan at det let kan flyde tilbage i systemet.

Materialer

Kommentarer