Gå til hovedindhold

Wholi - en bæredygtig og ansvarlig fødevarevirksomhed (startup)

Denne idé er en del af Impact Challenge - Business with Purpose

Wholi
Malena Sigurgeirsdottir
19. november 2018

Innovativ: 
Hele vores forretningside og forretningstiltag bygger på innovation, da fødevarer med insekter ikke er etableret på markedet endnu. Det er afgørende, at vi udvikler smagfulde, nærende og populære produkter med insekter, for at gøre dem tiltalende og attraktive for den vestlige verden. Først og fremmest laver vi udelukkende produkter på insekt-pulver. Man får derfor aldrig vinger og ben mellem tænderne, hvilket er afgørende for villigheden til at kaste sig ud i insektbasserede fødevarer. Indtil videre har vi lavet et gave produkt, som består af chokolade konfekt med fårekyllingemel og en proteinbar, som er lavet på buffalo-larvemel. I 2019 og 2020 regner vi med at få en række nye produkter på markedet, som kommer til at fylde mere i et måltid.

Vi har det seneste år arbejdet hårdt på at udvikle en ’insektbøf ’ som vi kalder Manna. Manna minder lidt om kylling eller fast tofu og er lavet på 60% insektmel og 40% kikærtemel. Vi har indtil videre en prototype, som forventes at komme på markedet i start 2019-2020. Dette produkt har et stort potentiale, da det er helt nyt og kan reducere vores kødforbrug, da det er et reelt alternativ til kød.  

Realiserbar: 
Vi har på under to år etableret nogle gode produkter, som sælger godt på det danske marked. Vi har derfor kastet os ud i det engelske og tyske marked allerede. Vi ser os selv som en bæredygtig bevægelse og vi kan fornemme, at vesten er ved at åbne op for insekter. Dette skyldes den stigende opmærksomhed på bæredygtige fødevarer. Vi ser derfor en stor sandsynlighed for, at vores Manna også kan blive succesfuldt på markedet, takket være den erfaring og det netværk som vi allerede har skabt.

Vi har modtaget penge fra Innovationsfonden, som har realiseret udvikling og igangsættelsen af Manna. Vi mener derfor at vores virksomhed og vision er realiserbar, som allerede er påvist med vores introducerende snacks.

Impact: 
I år 2050 bliver vi næsten 10 milliarder mennesker på kloden, hvilket stiller os overfor enorme udfordringer, når det kommer til at producere nok protein, uden at gøre rov på planeten. Husdyrproduktionen står for mere CO2-udledning end den samlede transportsektor. Vores diæt og madvalg spiller derfor en stor rolle, når vi snakker om klimaforandringer. Og i Vesten spiser vi alt for meget af det klimatunge kød. Vi har derfor brug for løsninger og alternative proteinkilder. 

Insekter er et godt alternativ til protein og kød, da kød og insekter har en meget sammenlignelig næringsprofil. Forskellen er dog, at insekter er super bæredygtige at producere, da de udleder 100 gange mindre CO2 end andre animalske proteinkilder. Derudover kræver de meget mindre foder, vand og land til produktion. Og det bedste af det hele er, at insekter kan blive fodret på madspil og spiller derfor ind i en cirkulær madproduktion

Spiselige insekter er kommet mere og mere på dagsordenen, da de har et enormt potentiale, når det kommer til at løse mange af verdensmålene. Wholi arbejder i hele værdikæden, når det handler om insekter. Så derfor er vores arbejde med til at løse mange af verdensmålene.

Ved at udbrede og almindeliggøre spiselige insekter gennem vores fødevarer, er Wholi med til at skabe og understøtte et ansvarligt forbrug og produktion af fødevarer (verdensmål 12). Men der hvor insekter virkelig rykker, er når det kommer til klima indsats (verdensmål 13). Dette skyldes deres lave forbrug af ressourcer, mindre udledning af CO2 og potentialet til at reducere madspil. Insekter er en af de største ressourcer på jorden, som er tåbelig ikke at udnytte.  

Hvis vores projekt Manna lykkes, så er Wholi med til at skabe jobs, økonomisk vækst og innovation her i Danmark. Manna er nemlig en helt ny opfindelse, der kræver særlig produktion, arbejdskraft og innovation. Det er dermed også med til at løfte verdensmål 8 og 9.

Vi er gået sammen med Folkekirkens Nødhjælp om at etablere og hjælpe små farmere i Cambodia. Her er planen at lære farmerne at dyrke fårekyllinger på en optimal og effektiv måde, der lever op til kravene i EU. Hermed vil farmerne på sigt kunne mætte deres eget marked og kunne eksportere til Europa og få en højere pris for deres fårekyllingemel. Fårekyllingemelet skal også indgå i skoleprojekter i Cambodia, da 42% af børn er fejlernæret. Her kan fårekyllingemel i brød og forskellige grøde, gøre meget for fejlernærede børn ift. protein, jern, zink og omega-3 fedtsyrer. Vores projekt i Cambodia er dermed med til a afskaffe fattigdom (verdensmål 1), stoppe sult (verdensmål 2) og skabe mere ligestilling mellem kønnene (verdensmål 5). Vi opnår mere ligestilling, da vi er fokus på kvinder i landbrugssektoren. Det er hermed primært kvinder som får muligheden for at blive fårekyllingefarmere, så de kan forsørge deres børn og skabe en indkomst til familien.  

Og vigtigst af alt, så går Wholi i høj grad ud på at skabe partnerskaber, så vi kan handle og opnå bedre resultater ift. verdensmålene (verdensmål 17). Dette gør vi ved at indgå i samarbejder som vi gør med Folkekirkens Nødhjælp og universiteter.
 

Skalerbar: 
Der er stort skaleringspotentiale, da Wholi udelukkende har udviklet og vil udvikle fødevarer som holder i 10-24 måneder. Dette gør det nemmere at skalere til udlandet. Derudover har Wholi i øjeblikket kapacitet til at producere nok til at 100-double deres nuværende salg.

Kommentarer