Gå til hovedindhold

Mindre E-affald

Denne idé er en del af 360 Grader Prisen 2019

Peter_Techsave
Peter_Techsave
18. juli 2019

Udfordringen

Der kasseres årligt omkring 50 mio. tons E-Affald og kun omkring 20% kan dokumenteres som genbrugt. Det betyder forurening, tab af råstoffer og mistet indtjening.

”E-affaldet er i dag vurderet som det hurtigst voksende affaldsområde. rapport fra World Economic Forum estimerer, at affaldet i 2018 var 48,5 millioner tons. Halvdelen kommer fra USA og Europa. Sammen med den voksende befolkning og middelklasse vil tallet vokse til 52 millioner tons i 2021.

Kun omkring 20 procent af affaldet kan i dag dokumenteres som genbrugt ifølge en rapport fra FN’s afdeling for uddannelse og research, også kaldet FN Universitet. Resten ender i forbrændingsanlæg eller på marker, hvor giftstoffer forgifter luften, jorden og grundvandet.” (Kilde; http://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/e-affald-milliarder )

Potentialet

Techsave adresserer den andel af E-affald der kaldes; ”small IT”; smartphones, laptops etc. på ca. 4 mio. Tons. Ud af denne del arbejder Techsave med løsning for væskeskadet elektronik, såsom smartphones tabt i toilettet, eller laptops hvor der spildes cola, kaffe osv. udover. Undersøgelser viser at ca. 10% smartphones / laptops der kasseres, kasseres alene af den årsag at de har været udsat for væske.

Smartphones og laptops indeholder stort indhold af kritiske råstoffer. Manglende genanvendelse betyder udover de miljømæssige konsekvenser også at der opstår mangel på kritiske råstoffer. (Ifølge World Economic forum sælges årligt 1,5 milliarder smartphones)

FN´s verdensmål nr. 12:6

Techsave støtter op om verdensmål nr. 12:6 – at reducere affaldsmængden betydeligt.

At ”redde” én laptop sparer miljøet for ca. 380 kg. CO2, svarende til at køre bil i 15 timer uafbrudt. Og det er bare én laptop. Der kasseres årligt millioner af laptops og smartphones alene pga. væskeskader.

Om Techsave

Rensemaskinen og softwareportal til partnere er dansk udviklet (delvist vha. Innobooster) patenteret, og produceres i Danmark, ligesom fortsat produktudvikling er i Danmark. Rødderne går tilbage til 2007, hvor teknologien blev opfundet, bl.a. i samarbejde med Dansk Teknologisk Institut, og i 2016 blev Techsave A/S etableret og rensemaskinen lanceret kort efter. Samtidig lanceres en softwareplatform til partnerværksteder.

Rensemaskinen opstilles på elektronikværksteder i Europa, der med en Techsave certificering opnår kompetencer i at reparere væskeskadet elektronik.

Siden den første opstilling i 2017 er det gået stærkt – der er nu indgået partnerskaber i 12 Europæiske lande og der er nu mere end 250 indleveringssteder med adgang til Techsave teknologien for de europæiske forbrugere. 

Løsningen - Nyskabende, innovativ og/eller med brug af ny teknologi

Techsave´s patenterede teknologi fjerner skadelige væsker fra elektronikken, stopper korrosion og bevarer data.

I en cyklus med mere end 50 processer renses og tørres elektronikken, hvorefter den Techsave autoriserede partner kontrollerer om enheden er fejlfri, eller kræver mindre reparation. I ca. 90% af tilfældene vil reparation betale sig ifht. omkostningen i dag.

Udover miljøgevinsterne er der ligeledes den fordel at data ikke påvirkes af renseprocessen og dermed får forbrugeren ellers tabte data retur.

Rensemaskinen er fuldautomatisk, bruger ikke skadelige kemikalier og genbruger så vidt muligt forbrugsstofferne.

Rensemaskinen opstilles på elektronikværksteder i Europa kombineret med træning af de lokale teknikere.

En forsigtig vurdering er at der er basis for ca. 200 rensemaskiner alene i Europa.

Profitabilitet 

Kassering konverteres til reparation. Det betyder at der spares penge ifht. køb af nyt. Samtidig øger partnerværkstederne indtjeningen, da man i stedet for udgifter til diagnose og bortskaffelse af elektronik i stedet udfører reparationsarbejde.

Målinger i Skandinavien viser at udgifter til væskeskader reduceres med omkring 40% ifht. traditionel løsning, og forbrugeren får derudover egne data retur.

Skalerbarhed

Efter mindre end 2 år i markedet er der partnerværksteder i 12 lande i Europa, og flere er på vej.

Alt er skalerbart. 

  • Hardware produceres på større dansk maskinfabrik der har ressourcerne til øget produktion.
  • Software er fra starten bygget til at håndtere stort antal kunder, og al kommunikation foregår på engelsk.
  • Træning og efteruddannelse af partner teknikere er bygget op omkring bl.a. E-learning og læring på tværs af partnere.

Hvorfor Techsave

At ændre måden at håndtere væskeskadet elektronik vil give besparelser og miljøgevinster i stor stil.

I det meste af verden er der ambitioner om at gøre en indsats for miljøet:

Techsave er win, win, win da der spares / tjenes penge i alle led – og miljøet er den helt store vinder.

 

Links

En glad kunde

Proces på værksted

Artikel, Randers Amtsavis

Miljøgevinst

Kommentarer