Gå til hovedindhold

Plastas, hjælp os med at rede verden et drivhus af gangen.

Denne idé er en del af Impact Challenge - Business with Purpose

mona2809
2. december 2018

Vi vil bygge et drivhus af plastikflasker som aldrig set før, et drivhus hvor planten har mulighed for at danne dens eget økosystem. Dette drivhus består af plastikflasker hele vejen rundt og tynde lag af plastikposer som er smeltet fast, vi får alle plastikflaskerne til at hænge sammen via snor som er bundet stramt fast omkring flaskerne. Dette skaber så en ilttæt “cubben”, hvor klimaet i cubben får lov til at danne dens eget økosystem. Og planten skaber fotosyntes, som alle der har haft biologi nok ved skal en plante for at kunne vokse danne fotosyntese, og i vores cubbe ved at dette er muligt, pga. gennem plastik flaske er der stadig muligt for panten af denne fotosyntese, kuldioxid kommer for de levende mikroorganismer i jorden, som udleder kuldioxid som planten skal bruge til at vokse. Vandet som planten skal bruge til at skabe fotosyntese kommer  ved at vandet fordamper op i dens egen økosystem, hvor planten så kan optage vandet igen, lyset kommer gennem flasker og giver energi så planten kan vokse, dette giver glukose og ilt, som mikroorganismerne så kan bruge, og så kommer fotosyntesen til at ske igen og igen i dens eget økosystem-fotosyntese-sytem. Vi har selv prøvet der hjemme og ikke nok med at den ene plante lever længere end den anden, vokser den også meget hurtigere, dette skyldes simpelthen at planten har mulighed for hele tiden at optage det vand den har brug for, pga. den altid fugtige cubbe. Men hvad med saltvanden? jo det er nemlig sådan at saltvand, bare er vand med en masse salt i, så hvis når man opstarter cubben ligger saltvand ind i den, og sørger for det ikke rører jorden, vil vandet fordampe, og saltet vil blive tilbage i "skålen." Dette er i sær god for Afrika, der kan være rigtigt varmt og tørke, så normalt ville en plantes vand nå at fordampe inden den fik optaget det, men med vores produkt kan man gro en hel plante med en ca. 1/60 vand af hvad man normalt ville skulle bruge. 

Vi har valgt at starte med at fokusere på Namibia af flere grunde. Namibia er det 4 mest underernæret lande i verden, det er sådan er hver dag dør 400 mennesker af underernærring, derudover har Namibia en rigtig høj arbejdsløshed på hele 52% de ligger lige ved kysten så der er adgang til massere af saltvand, også lidt ude for kysten ligger en af de 5 skralde øer "South Gyre", så de har rigtigt meget skrald som skyller op på kysten.

Vores process fungere således, man kommer ind på vores hjemmeside for at donere et drivhus eller flere, vi har primært fokus på folk i vesten som vil gøre en forskel for andre. Når vi har modtaget bestillingen opkøber vi brugte plastikflasker fra lokale til 2$ pr. kilo. det vil altså sige at de har mulighed for at tjene penge på at samle brugte flasker enten fra havet eller naturen. Derefter vasker vi flaskerne med bagepulver for at fjerne lugt også er flaskerne klar til at blive samlet, når drivhuset er færdigt bliver det fragtet til en landsby hvor vi køber jord og frø hos de lokale, og det bliver så fragtet ud til en familie i Namibia som nu kan gå i gang med at gro deres grøntsager. Dette er længerevarende løsning, til et længerevarende da man kan blive ved med at bruge drivhuset i årtier, da det er lavet af plastik, så det vil tage 450 år før drivhuset er væk. 

Namibia er ikke det eneste land med undernæring og sult, så vores projekt er meget skalerbart, vi har i fremtiden også i tankerne at lave drivhuse til hele landsbyer i stedet personlige 1 kvadratmeter drivhus.

Vi har en cocktail af verdensmål vi har fokus på, vi har først fokus på nummer 1: afskaf fattigdom da vores produkt både giver mulighed for de lokale af tjene penge ved indsamling af flasker samt, dem som modtager drivhuset kan sælge deres afgrøder videre på det lokalemarked. Derefter har vi fokus på 2 og 3 stop sult og sundhed og trivsel, nummer 2 fordi vi giver mulighed for at dyrke mad, og sundhed og trivsel fordi der er rigtig mange der ikke for de vitaminer og mineraler de har brug for fordi de ikke har mulighed for grøntsager. Der udover har vi fokus på ligestilling (5)da vi giver vores arbejde lige meget i løn om de er kvinder eller mænd. Vi har også fokus på Kilmaindsats (13) da vi laver et produkt af allerede skrald, hvor hvis plastiken skulle genbruges ville det kræves at lastbiler som udleder co2, ville skulle køre plastikken til fabrikker som så vil forbrænde det og udlede endnu mere, her gør vi processen nemmer og spare en hel masse co2, også fordi alt bliver produceret i Namibia. 

Vi har lavet en hjemmeside, dog ikke færdig til en donation men så I kan få en fornemmelse af design og hvis I er i tvivl: https://monak28090.wixsite.com/minhjemmeside-3

Kommentarer