
Bæredygtighedschallenge 2021 - genanvendelse af plast i sundhedsvæsenet
Plastik er alle vegne, og der kommer mere af det. I 1973 lå den globale plastikproduktion ifølge World Economic Forum på 32 mio. ton. I 2016 var verdensproduktionen tidoblet. Medmindre verdenssamfundet ændrer adfærd eller finder alternativer, forventes plastikproduktionen at blive yderligere fordoblet i løbet af de næste 20 år, skriver Innovationsfonden og McKinsey & Company i rapporten ’The new plastics economy’ [1].
Plastik udfordrer det globale samfund:
- Produktionen er baseret på fossile ressourcer, som flere lande, heri blandt Danmark, ønsker udfaset.
- Plastik kan være længe om at blive nedbrudt, og ender det i naturen, befinder det sig her i mange år.
- Materialet er meget anvendt i sundhedssektoren og bruges bl.a. til medicinsk udstyr og emballage.
Hospitalerne i Danmark sender enorme mængder engangsemballage til forbrænding hver eneste dag. Det er paradoksalt, at sundhedsvæsenet bidrager negativt til klimaforandringerne når verdenssundhedsorganisationen (WHO) samtidig peger på, at netop klimaforandringer er den største sundhedstrussel som menneskeheden står overfor [2].
Hospitalerne i Danmark ligger i dag typisk på genanvendelsesprocenter på kun 15 - 30 % af den samlede affaldsmængde. Det er alt for lidt. Region Midtjylland har derfor et mål på 70 % genanvendelse og 30 % reduktion i affaldsmængden i 2030. Region Hovedstaden har et visionsmål om at være affaldsfri i 2035 velvidende, at det vil kræve massiv omstilling og innovation.
Hospitalernes brug af komplekse plastprodukter
Plast har mange funktioner på et hospital. Det bliver brugt til alt fra komplekse instrumenter til masker, sprøjter, slanger og sakse. Størstedelen af de typer produkter skal opbevares sterilt indtil de skal bruges for at undgå infektioner hos patienter. For at sikre at produkterne er sterile kommer de i særlige former for emballage. En stor del af den emballage er autoklaveposer - også kaldet peel packs. Det er en type emballage som man i dag ikke kan genanvende fordi den består af flere materialetyper, der ikke kan skilles ordentligt ad. Poserne består nemlig af én side med papir - nogle gange også med plastfolie - og så én side af laminatplast. De to sider er svejset sammen. Emballagen designes sådan for at produktet kan steriliseres emballeret i for eksempel en dampautoklave og at produktet forbliver sterilt i lang tid, så længe det er i den lukkede emballage. Det er smart i forhold at sikre de sterile produkter og dermed patientsikkerheden, men det er ikke særlig bæredygtigt når emballagen ikke kan genanvendes.
Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Hovedstaden opfordrer derfor studerende til at byde ind med idéer til, hvordan vi kan løse udfordringen med peel packs, der udgør op mod 40% af hospitalernes plastaffald og som frustrerer hospitalspersonale i hele landet.
CHALLENGE: REDESIGN OG GENANVENDELSE AF AUTOKLAVEPOSER/ PEEL PACKS
- Kan vi designe peel packs anderledes så de kan genanvendes?
- Kan vi designe peel packs så de kan bruges flere gange?
- Eller kan vi lave en metode til at genanvende peel packs som de er i dag?
[2] https://www.who.int/publications/i/item/cop26-special-report
Challenge lanceres d. 1. november 2021
Der afholdes en online Q&A session den 16. november kl. 15-16.00, hvor udfordringsstillere er tilstede og vil besvare på eventuelle spørgsmål fra de der arbejder med at løse udfordringen. I er meget velkomne til at stille spørgsmål løbende i dette link: https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=EZ7UH6UASP3P Så kan vi forberede os bedst muligt til Q&A sessionen.
Indsend din idé inden d. 30. november 2021 kl.12.00.
Det vil blive annonceret hvem der er vinderen af challengen og som inviteres til officiel kåring i januar 2022.
Den eller de studerende der vinder challengen vil blive inviteret til et arrangement på ét af de hospitaler som har stillet udfordringen, og der vil være en officiel overrækkelse af diplom med deltagelse af bl.a. regionspolitiker.


